Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sture Forsberg har lämnat jordelivet

Sture Forsberg 1929 – 2019. Foto: Tommy Sjölund.

Sture föddes år 1929 i en jordbrukarfamilj i Husbyn. Han och hans två bröder fick tidigt hjälpa till med sysslorna som förekom på gården.

Sture har berättat om hur han inspirerades av föräldrarnas arbetsglädje, trots att det ofta var tungt och slitsamt. När förberedelserna av jorden var klar på våren, klädde fadern upp sig i vit skjorta och hatt när han gick på åkrarna för att så.

Sture fick sitt första jobb hos trädgårdsmästare Östman. Som 17-åring började han i fabriken som timmerrullare, men blev så småningom erbjuden skiftgång i kokeriet. I 40 blev han kvar där och det berodde mest på den goda kamratskapen.

Intresset för att fotografering väcktes när han fick låna sin broders kamera. Sedan dess har kameran varit för honom en trogen följeslagare. År 1954 bildades fotoklubben i Husum där han varit en hängiven medlem sedan starten. Deras ambition har bland annat varit att dokumentera händelser i samhället.

Hans bilder har visats på många utställningar och är ovärderliga tidsdokument över ett samhälle i förvandling.

Sture har också deltagit i flertalet fototävlingar och hade mängder med utmärkelser i sitt hem. På grund av klubbens samarbete med hembygdsförening blev Sture engagerad i deras verksamhet och år 1973 valdes han till föreningens ordförande.

Det som även legat honom varmkulturpersonlighet. Hans Wigert blev den förste stipendiaten som fick vistas i stugan vid Prästsjön.

Året var 1965 och han med fru trivdes så bra att de skaffade sig ett eget boende helt nära den gamla stipendiatstugan och återkom dit varje sommar i 43 år. Härbret donerades senare till föreningen och är nu husrum och ateljé till kulturstipendiaterna.

Han ägnade en stor del av sitt liv till att utveckla Grundsunda Hembygdsförening. Efter sina 23 år som ordförande var han behjälplig i föreningens olika kommittéer och var en av dem som stred för tidningen Skorvens tillkomst.

Han var verkligen en sann eldsjäl och vi är många som kommer att minnas Sture Forsberg och hans oräkneliga insatser för Grundsunda Hembygdsförening.

Gunnel Westerin.

Källa: Grundsunda Skorven nr 1 2020 sid. 5.

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tema Mission News av Compete Themes.