Grundsunda Hembygdsförening

Blixten härjar i Grundsunda 1930

I grannbyarna Källfors och Nyland, liggande på vardera sidan av gränsen mellan Gideå och Grundsunda, härjade åskvädret i lördags särskilt häftigt.

En äldre man vid namn Olof Isaksson, i Nyland sysslade med en del snickeriarbeten i en granngård.

Då åskan började dundra höll han på med at utföra en ritning och slogs där vid plötsligt omkull av blixten och blev liggande sanslös.

Folket i gården skyndade genast till närmaste telefon för att tillkalla läkare, men telefonapparaten hade då satts ur funktion av ett annat åskslag.

Isaksson vaknade efter en stund till sans, men hade då båda armarna förlamade. På söndagen infördes han i ambulans till Örnsköldsviks lasarett, där på förfrågan meddelas, att han icke erhållit några allvarligare skador och att han snart kan åka hem.

Under åskvädret dödades vidare en i en hage betande tjur tillhörande hemmansägaren Gunnar Andersson i Nyland.

Som ett rätt egendomligt exempel på blixtens nyckfulla och oberäkneliga vägar kan också nämnas, att telefonskåpet hos hemmansägaren Strömberg i Nyland rycktes bort från väggen vid ett häftigt nedslag, utan att dock gården antändes.

Däremot fick blixten infallet att spela fiol, i det ett sådant instrument försett med stålsträngar, som låg på bordet, kom i dess hårda grepp, varvid det fullständigt spolierades.

Slutligen ramponerades växeln i Källfors rätt avsevärt och gjordes obrukbar för att par dagar.

Från hemmansägare Arvid Jonssons hus i Källfors såg man hur blixten slog ned i skogen omedelbart intill gården, men det skyfallsliknande regn, som följde omedelbart efter nedslaget släckte genast elden.

Örnsköldsviks Allehanda 19/8 1930.

Korpenklo

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.