Grundsunda Hembygdsförening

Årets stipendiat 2023

Från Husby till Husbyn

Från en hembygdsförening till en annan.

Den ena, i vaggan av miljonprogrammet runt Järvafältet i nordvästra Stockholm.

Den andra 568 kilometer norrut, i en – för mig – alldeles okänd ort, strax intill havet.

Mitt namn är Anna Sollevi och jag arbetar med konsthantverk och är utbildad textilkonstnär, vid Konstfack University of Arts, Craft and Design.

Årets stipendiat 2023 – Anna Sollevi

Sedan flera år tillbaka är jag verksam i Husby Konst & Hantverksförening (Järva, Stockholm) och tidigare i år hade jag en uställning på Husby Konsthall.

Arbetet jag visade där är en installation som kretsar kring just Järvafältet som plats: om mötet mellan bebyggelse och natur. Nu vill jag jobba vidare på samma sätt- men med en ny plats i fokus.

Att arbeta platsspecifikt är en viktig komponent i min konstnärliga praktik. Och under min vistelse på Grundsunda Hembygdsförening skulle jag vilja utforska platsen, dess historia och framförallt dess natur. Arbetet är process-drivet och utgår från ett utforskande och experimenterande tillvägagångssätt.

Växtfärgning

Arbetstitel: “Från Husby till Husbyn”.

Två textila tekniker jag ser fram emot att kunna jobba med på plats är naturlig färgning och cyanotypi: två historiska metoder som båda kräver ett samspel med naturen och där processen är minst lika rafflande som resultatet.

Jag hoppas också kunna bjuda in till en öppen workshop vid tillfälle under residenset.

Det ska bli spännande att få möta en plats som Grundsunda och jag ser verkligen fram emot min kommande vistelse där. Hoppas vi ses i sommar!

Korpenklo

2 comments

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.