Promenadgården på Gävle cellfängelse.

Många av oss släktforskare har utan att kanske veta om det, någon släkting som har suttit på några av landets fängelser, både i den lokala arresten, stadens och länsfängelset.

Och ordet “fånge” kanske låter hemskt men faktum är de flesta av oss släktforskare tycker nog att det är extra lite spännande intressant att få veta mer om sina släktingar och få lite “mera kött på benen.”

Det är ju trots allt vår historia det rör sig om.

Promenadgården på Gävle cellfängelse.

Även om det inte är den just själva anfadern eller anmodern så kan det vara närbesläktade personer.

Men alla kanske inte tycker det är så kul att något sånt har hänt men det är historiens gång – det har hänt, finns dokumenterat och bevarat för framtiden.

I husförhörslängderna gjordes som oftast en notis om en person hade stulit, snattat, begått enfalt eller dubbelt hor, vanvördat sina föräldrar, bara för att nämna några förseelser.

Undertecknad har ett stort intresse för människors levnadsöden som har stått inför tinget och blivit dömda till fängelsestraff, oavsett brottets art.

Där ska vi skumma på ytan

Och med det som utgångspunkt kan vi ta hjälp av domböckerna för att då veta mera.

Domböckerna är för de allra flesta en källa som inte har använts så mycket på grund av den stora omfattningen och många gånger svårlästa protokoll.

Men ack en sån viktig källa att hämta vår lokalhistoria ifrån.

I fängelsearkiven får man reda på så mycket mer än bara födda, vigda och döda jämförelsevis med husförhörslängderna.

Jag håller på att registrera alla ångermanlänningar 1635-1920 som förekommer i rullorna och til att börja med de som är födda i Nolaskogstrakterna.

Inom kort kommer några personer att presenteras med deras brott eller förseeler, för det är inte bara “tjyvar och banditer” som finns i rullorna.

Det finns även dem som inte har betalt sina böter, eller helt enkelt inte haft råd, tagit sig ett extra glas för mycket, försummade sin mönstring, djurplåger och mycket, mycket annat.

Så dina släktingar kan mycket väl förekomma i fångrullorna!

[alert-announce]Och du! Om du kommer på årsmötet den 24 april kl. 15.00 i Kyrkans hus, Husum, så får du veta mer om några nolaskogare som har utmärkt sig på ett eller annat sätt. Där ska vi “skumma på ytan…”[/alert-announce]