Första ”Skorven” 1985
Seden att använda särskilda öknamn på personer från samma socken eller by har gamla anor i vårt land, och bygden nolaskogs utgör härvidlag inget undantag. Dessa ortsboöknamn florerade förr i – synnerhet på platser där människor från olika trakter träffades, på marknader och mönstrings- platser. På Mo-marknaden eller på Sånga mo kunde sålunda höras tillnamn som Själa-kalva, Arnäs-stekara (eller -tjyva), Gide- gettren och Grunnsunn-skörva.
Vanligen ingick ett djur i dessa namn, med vars egenskaper personerna ifråga sammankopplades. Namnen var således nedsättande på ett eller annat sätt – öknamn!
PASTORATSSIGILL
Det som gör sockenbo öknamn en särskilt intressanta, är att de ofta tycks ha samband med bilden i respektive sockens sigill! Själevad har exempelvis en kalv i sitt sigill, Nora en skorv, och Torsåker en karl.
När det gäller Grundsunda stöter vi dock på problem vid namn- uttolkningen. Grundsunda socken har nämligen alltid haft en fisk i sigillet, medan sockenborna kallats Grundsunda-skorvar! Fisken skall med all sannolikhet föreställa en strömming, och symboliserar därmed den stora betydelse denna fisk hade för grundsundabornas näringsfång. Fiskar som motiv i sigillen återkommer förövrigt i åtskilliga kustsocknar, men strömmingen förekommer i Västernorrland endast i Grundsunda-sigillet (Höglin, 1935).
I Ångermanland börjar de första socken- eller pastoratssigillen dyka upp på handlingar i början av 1600-talet. Av utformningen att döma är flertalet med säkerhet formgivna av en och samma person. Grundsundasigillet användes tidigast, så vitt jag har funnit, på offentliga handlingar (tionderäkenskaper m.m.) åren omkring 1620. Det är också vid denna tid (1610- och -20-talen) som grannsocknarnas sigill först kommer i bruk.
Den äldsta uppgiften vi har om dessa sigill härrör från år 1601 (cirka), då Johannes Bureus omtalar tretton pastoratssigill i Ångermanland. Bland dessa nämns Grundsunda Skorf!
Intressant nog tillägger Bureus också efter sigilluppräkningen: ”Så kalla de hwarandra”!
VARFÖR SKORV?
I en uppteckning från 1931 (ULMA) berättar Erik Hållander f. 1865, på tal om öknamnet, att skorv (skarv) betyder ”mask, larv eller krabbdjur, som brukar fastna i skötarna”. På Holma utanför Ultrå varnar namnet Skorvudden för just denna bottenskarv. Namnet skorv har med andra ord stark anknytning till fisket.
Bureus omtalar, som redan nämnts, en skorv i sigillet redan 1601, och påpekar att detta går igen i öknamnet. Det förefaller emellertid mindre troligt att Grundsunda kan ha haft ett sigill med en skorv som motiv, utan att det lämnat något avtryck efter sig bland urkunderna !
Härmed blir frågan om vilka som är äldst – sigillbilderna eller öknamnen – särdeles intressant! Svante Höglin, som forskat om norrländska sigill, antar att framställningen av sockensigillen var centraldirigerad; ”att en kommitté, event. en tjänsteman i landstinget (landsskrivaren), fått i uppdrag att välja sigillbilder och låta gravera sigillen” (Höglin, 1937). Flertalet sigill verkar, som tidigare nämnts, vara utformade av samma person, och de kommer i bruk ungefär samtidigt.
Detta skulle sålunda förklara varför sigillbilderna ofta illustrerade öknamnen, vilka annars knappast var något man stoltserade med! Höglin anser således att öknamnen varit upphov till sigillbilderna, och visar bland annat hur Själevads sockenmän genom omgravering av sitt sigill försökte ”bli kvitt sitt förhatliga öknamn” (Köglin, 1937). Detta lyckades nu inte, och för Grundsundas del tycks det gamla öknamnet ha överlevt i 400 år med ”fel” sigillbild – tala om traditionsfasthet!
Skorvar finns dock som motiv i andra socknars sigill. Det bästa exemplet är Nora, vars sockenboöknamn följaktligen är Nora-skorv! Det är inte otroligt att fisken i Grundsundasigillet på otydliga avtryck kunnat tolkas som en skorv, och Grundsundas gamla sigill kan faktiskt förväxlas med det snarlika Nora-sigillet (det äldre)! I detta sammanhang är Lundströms anteckning intressant:
”-De tider då folk i större omfattning flyttade ut från socken fanns ett gammalt talesätt att fråga prästen. Hur många skorvar har du stämplat i dag?”(!)
NYTT SOCKENSIGILL
Omskriften i Grundsundasigillet lyder SIGILVM GRVNSVN GIL. Det avslutande GIL leder osökt tanken till ett gille av något slag. Funderingar i denna riktning framlades först av Gottfrid Holmlund på 1920-talet, och det är onekligen en fascinerande teori. Detta GIL torde dock utan tvekan vara en ren felskrivning av det på andra sigill vanliga GEL, av gäll, dvs. pastorat.
När Grundsunda på 1700-talet får ett nytt sigill – en ganska dålig imitation av det äldre – är omskriften ändrad till GRVN SVNDA SOKNESIGIL. Sigillstampen – skänkt till hembygdsföreningen 1946 av fornminnesföreningen i Ö-vik – har innehavarnas namn inbrända på skaftet, och finns att beskåda på hembygdsgården.
Det nya sigillet var förmodligen ämnat åt sockenmännen (sockenstämman), medan det äldre skulle användas av kyrkan (kyrkoherden); det nyttjades en bit in på 1800-talet.
Det kan synas egendomligt att vi har valt att uppkalla denna hembygdsskrift efter ett gammalt öknamn, men har vi bland utsocknes i århundraden varit just Grundsunda-skorvar så tror jag inte vi lider av det i fortsättningen heller. Det symboliserar snarare den sammanhållning som har funnits inom socknen, och som hembygdsföreningen strävar efter att bevara!
Vi vet ju hur våra grannar i söder är – ”Arnäs-tjyva”: Den hederligaste har bara stulit en gris! (Gammalt talesätt).
Leif Grundberg
Lars-Erik Edlund, Umeå, som i dagarna (23/3) doktorerar på en avhandling om ortsboöknamn, har bistått med bl.a. litteraturtips till denna artikel!
OTRYCKTA KÄLLOR:
Uppteckningar av W. Backman (ULMA).
TRYCKTA KÄLLOR:
Bureus, J.: Sumlen (Klemming, G.E.: Nyare bidrag… B III 1.2., Sthlm, 1886).
BEARBETNINGAR:
Holmlund, G.: Har ett gille funnits i Grundsunda redan under medeltiden? (ÖA 28/1 1927).
Höglin, S.: Om fisk och fiske i våra gamla sockensigill. (Festskrift till Jämtlands läns sportfiskeklubbs 25 årsjubileum 1935, Ö-sund, 1935).
Höglin, S.: Tre pastoratssigill från Själevad (Fornvårdaren VI, 1937).
Lundström, O.: Människoöden… (Bjästa 1978).
Grundsunda Skorven Nr 1 1985 sid. 2.